LIFESTYLE

#08 | Taco’s populair bij de jongens 🌸

Omdat het de laatste les was voor de zomervakantie, mochten de jongeren van de kookclub opschrijven wat ze de komende lessen zelf graag zouden willen koken. Er kwamen verassende gerechten uit, maar het populairste gerecht was de taco met maar liefst drie verzoeken.

 

Afgelopen dinsdag, 4 juli, was de laatste kookclub van Stichting Bij-1 voor de zomervakantie. Bij-1 is een plek waar kinderen kunnen spelen en na schooltijd worden er verschillende kinderclubs  georganiseerd. De kookclub is daar een van, voor jongeren tussen de 10-14 jaar.

De kookclub is ontstaan omdat een van de meisje, die al bekend was bij Bij-1, graag wilde koken. Toen is er een kookclub gestart.

Er wordt gekookt zonder vlees, daar is bewust voor gekozen, bovendien zijn de vorige  juf  en de oprichtster,  Debby, vegetarisch. Sinds oktober 2022 mag ik de kookclub begeleiden.

We begonnen met een groep van vier jongeren. Na een tijd was de groep zo in omvang toegenomen, soms waren er 16-20 kinderen, dat we  de groep moesten splitsen. Maximaal tien kinderen per keer. De twee groepen zouden dan om de ene week les krijgen.

De splitsing was niet goed bevallen.

De week daarop werd de les geboycot! Niemand kwam opdagen. De vrijwilligers hebben toen gezamenlijk gekookt.

Het aantal jongeren was weer terug op vier.  Langzaam nam het aantal kinderen toe, maar het aantal was afwisselend van 2-10 kinderen.

Sinds dit jaar is de stichting gevestigd in een ander pand aan de Guido Gezellestraat in Moerwijk. Een aantal van vaste deelnemers zit of heeft gezeten op Basisschool Jeroen.

De laatste les waren er 9 kinderen aanwezig, waarvan 8 jongens. De les daarvoor waren er 2 meiden aanwezig.

Die dag besloten de meiden dat zij zelfstandig voor de begeleiders zouden koken. Mijn collega Dounia en ik werden de keuken uit gestuurd, we mochten niet meer de keuken in komen totdat het gerecht op tafel stond. Het was een simpel gerecht, fried rice met doperwtjes, eieren, bosui, knoflook, maggi, zwarte peper, chili poeder en soja saus. En de dames hadden het heel goed gedaan, zelf vonden ze het gerecht ook erg lekker.

Afgelopen keer waren er overwegend meer jongens aanwezig.

De jongens leken er veel zin in te hebben. We hadden twee koks. Ze hadden mihoen met komkommer, paprika, taugé en roerbakeieren in zoetzure saus klaargemaakt. De koks waren heel trots op hun gerecht en noemde het in eigen woorden: “kapot lekker!” 

Omdat het de laatste les was, voor de zomervakantie,  had ik de jongeren gevraagd om op een A3 vel papier op te schrijven wat ze de komende lessen zelf graag zouden willen koken. Taco’s spant de kroon.  taco’s staat er drie keer op, sushi twee keer, daarna volgt ramen, veggie lahmacun, quesadillas, burrito’s, rice paper, pizza, veggie burger en couscous. Churros en koek telden niet mee, maar stonden er wel op.

Mijn taak is nu om mijn creativiteit hierop los te laten. De lessen vinden wekelijks plaats, m.u.v. de schoolvakanties,  op de dag zelf weten de kinderen wat we gaan klaar maken.

De laatste les was het goed bevallen om alle ingrediënten een voor een neer te leggen op tafel en ze te laten raden welk gerecht we zouden gaan koken.

Er zijn drie vaste taken die met lootjes worden getrokken zoals, dekken plus afruimen, snijden en koken.

Er is een receptenkaart met instructies, die creëer ik in Canva speciaal voor deze lessen. Eigenlijk is het doel om de jongeren ook iets mee te geven over de gezondheidswaarde van de groenten en kruiden die we gebruiken.

Maar ik heb gemerkt dat de jongeren niet zitten te wachten op een les. Vaak willen de groepen met de taken dekken plus afruimen en snijden, hun taak snel uitvoeren zodat ze nog wat tijd hebben om te spelen en dat gun ik hun ook. We hebben een 1,5 uur om  te koken, eten en af te ruimen.

Bij de groep die kookt heb ik gemerkt dat het wel werkt om tussendoor vragen te stellen zoals, welke belangrijke vitaminen vind ik in paprika? En waar zit het meeste vitamine C in? Paprika of Sinaasappelen? Waar is vitamine C goed voor?

Onderling lijkt het dan een wedstrijdje te worden wie het juiste antwoordt heeft.

Het overzicht van gerechten die ik van de groep heb ontvangen is top! Er zaten zelfs twee gerechten tussen die ik niet kende van naam, maar wel eerder heb gegeten zoals lahmacun en quesadillas.

Lahmacun

Quesadillas

Na de zomervakantie gaan we weer van start. Dankzij Dounia en haar wervingscampagne in de wijk is de groep in omvang toegenomen. De een na laatste les waren er twee meiden, daarvoor hadden we 13 kinderen en de week daarvoor rond de 16 kinderen. In de tussentijd ging een les niet door en die week daarop waren er dus twee meisjes, tussendoor kwamen er twee jongens maar die vetrokken vroegtijdig. De laatste les waren allemaal bekende gezichten van de voorgaande lessen, wel zonder het vaste clubje meiden.

Met de vaste oude en nieuwe vaste leden samen,  zitten we rond de 13-14 kinderen.

We hebben nu afgesproken maximaal 10 kinderen, dus even aankijken of dit aantal aanhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *