FOOD

#06 | Bitter is goed: Antroewa 🌸

Bitter is goed! De meeste mensen houden niet van bitter en geven de voorkeur aan iets met een mildere smaak, maar bitter smakende groenten zijn goed en kunnen een  gunstiger effect uitoefenen op factoren die in verband worden gebracht met diabetes type 2, dan groenten met een mildere smaak (1).  En ja, antroewa heeft een  bittere smaak, maar super lekker als  je het op de juiste wijze bereid.

Graag wilde ik zelf meer weten over antroewa en waar het precies goed voor is. Over het algemeen vind ik dat er weinig aandacht is voor Surinaamse groenten en de gezondheidsvoordelen die deze groenten bieden. Dus ga ik zelf op onderzoek uit en ik heb 4 wetenschappelijke artikelen kunnen vinden, naast mijn bijbel van J.  Zwaan. 

We leven op goed vertrouwen

Als mens leven we op goed vertrouwen. We vertrouwen erop dat wat een ander ons verteld waar en kloppend is, maar als je er niet zelf bij bent geweest, dan moet je dus op zoek gaan naar een betrouwbare bron. En die heb ik gevonden. Ik heb het gevoel dat ik hier steeds beter in wordt, maar betrouwbare informatie vinden over kousenband was wel makkelijker. Ik heb meer tijd geïnvesteerd in dit blogbericht dan mijn blog bericht over kousenband.

Solanum macrocarpon

Antroewa is een familie van de nachtschaden net als de donker paarse aubergine die in Nederland bekend is. Van oorsprong is de aubergine ook wit van kleur, het lijken dan net eieren aan een boom. Daarom heet deze plant in het engels ook eggplant (2).De wetenschappelijke naam van de antroewa is Solanum macrocarpon. Er zijn verschillende soorten “eggplants” (aubergines), ze variëren in kleur en in vorm, maar de meest gekweekte is de donkerpaarse aubergine die we allemaal kennen. eggplants worden over heel de wereld gekweekt, in Aziatische landen, Europa, de Mediterranen. De  antroewa zelf  wordt in Afrika veel gekweekt en gegeten (3). Ik ken de antroewa uit de Surinaamse keuken. China teelt de eggplant het meest, met 29.5 miljoen ton en daarna volgt India met 13.5 miljoen ton (3).

5 x waarom?

1. Kan helpen diabetes en de complicaties daarvan te beheersen/voorkomen

Er  zijn verschillende onderzoeken die melden dat de aubergine antidiabetica  eigenschappen bezit vanwege de antioxidant effecten en het verminderen van de opname van glucose (suiker) in de darmen. Antroewa lijkt hierin effectiever dan de donker paarse aubergine die we kennen.

2. Kan werken als bloeddrukverlager

In de huisartsenpraktijk worden er vaak ACE-remmers voorgeschreven voor het verlagen van de bloeddruk. Dit zijn tabletten zoals perindopril en enalapril.  Antroewa kan de ACE-activiteit ook remmen en daardoor hoge bloeddruk dus ook verminderen.

3. Anti-zwaarlijvigheidseffect

Vruchten van de nachtschaden familie lijken een beschermend effect te hebben op het metaboolsyndroom. Het metabool syndroom is niet een ziekte, maar een verzameling van klachten zoals verhoogde bloeddruk, hoge bloedsuikerwaardes, verhoogd cholesterol en zwaarlijvigheid vooral rondom de buik. Hiernaar wordt in de wetenschap nog meer onderzoek gedaan om te onderzoeken welke kenmerken van de groenten welke invloeden hebben (4).

4. Positieve darmwerking

Het vruchtvlees is een bron van vezels. Als je mijn vorige blogberichten over bramen en kousenband hebt gelezen dan weet je dat vezels de werking van onze darmen positief kunnen beïnvloeden. 

5. Bron van antioxidanten

De balngstelling voor de eggplant groeit snel omdat het een goede bron is van antioxidanten die gunstig zijn voor de menselijke gezonheid. We weten dat de vruchten komen in verschillende kleuren, vormen en maten. Tradioneel is aubergine ook gebruikt als medicijn om verschillende ziekten te behandelen. In verschillende delen van Azië wordt het bijvoorbeeld gebruikt voor de behandeling van huidproblemen en laxeermiddel, om het plassen te vergemakkelijken, maar ook om bijvoorbeeld de zin in seks te vergroten (5). 

DE KRACHT VAN VARIATIE

Het feit dat ik deze informatie deel betekent niet dat ik wil dat iedereen massaal antroewa of kousenband gaat eten. Zelf heb ik antroewa al een tijd niet gegeten, maar ik vind het erg lekker, wel met een beetje suiker. En een beetje suiker mag ik wel hebben. Ik was nieuwsgierig naar de gezondheidsvoordelen van deze Surinaamse groenten en ik heb veel geleerd van de informatie die ik gevonden heb.

In een van mijn vorige blogberichten heb ik gezegd dat je een plant niet dagelijks water moet geven  omdat het anders zijn kracht verliest. Antroewa hoef je ook niet dagelijks of in grote hoeveelheden te eten, hoewel er stoffen in zitten die een gunstig effect hebben op de gezondheid kan een hoge concentratie van diezelfde stoffen giftig zijn en sterfte tot gevolg hebben (3). Variatie is goed. Continu wordt geadviseerd om alle kleuren van de regenboog en gevarieerd te eten. Dat wordt niet zomaar gedaan. 

Bronnen

(1) Dragos, D., Petran, M., Gradinaru, T., & Gilca, M. (2022). Phytochemicals and Inflammation: Is Bitter Better? Plants, 11(21), 2991. https://doi.org/10.3390/plants11212991

(2) Zwaan, J. (2017b). De voedingswijzer: met uitgebreide zelfhulpwijzer : een overzichtelijke gids over de heilzame aspecten van groenten, fruit, noten, zaden, granen, peulvruchten, kruiden, oliën, vetten, vlees, vis, zuivel, dranken en meer.

(3) Gürbüz, N., Uluisik, S., Frary, A., Frary, A., & Doganlar, S. (2018). Health benefits and bioactive compounds of eggplant. Food Chemistry, 268, 602–610. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.06.093

(4) Yarmohammadi, F., Rahbardar, M. G., & Hosseinzadeh, H. (2021). Effect of eggplant (Solanum melongena) on the metabolic syndrome: A review. Iranian Journal of Basic Medical Sciences, 24(4), 420–427. https://doi.org/10.22038/ijbms.2021.50276.11452

(5) Meyer, R. S., Bamshad, M., Fuller, D. Q., & Litt, A. (2014). Comparing Medicinal Uses of Eggplant and Related Solanaceae in China, India, and the Philippines Suggests the Independent Development of Uses, Cultural Diffusion, and Recent Species Substitutions. Economic Botany, 68(2), 137–152. https://doi.org/10.1007/s12231-014-9267-6

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *