FOOD

#03 | Bramen, the why …🖤

Meestal eet ik in de ochtend Griekse yoghurt met bosvruchten en vaak met  blauwe bessen, de koning  onder de voedingsmiddelen met antioxidanten, maar soms ook met bramen, frambozen of aardbeien. Het liefst met een beetje honing en chiazaad. 
Honing
Chiazaad

Met fruit kun je zoveel variëren als je wilt, maar ik heb altijd een aantal fruitsoorten die een vast onderdeel zijn van mijn eetpatroon, niet alleen omdat ik ze erg lekker vind, maar ook omdat ik weet dat ze mijn lichaam helpen haar werk te doen zoals het hoort.

Eet dingen die jou lichaam helpen zijn of haar werk te doen zoals het hoort.

Een van de fruitsoorten die een vast onderdeel zijn van mijn eetpatroon zijn bosvruchten. Bij mij is het meest gegeten blauwe bessen, maar vandaag kies ik ervoor om bramen in het zonnetje te zetten omdat ik deze als laatste heb gegeten, voor het schrijven dit blog bericht. 

En graag deel ik met jou vijf redenen om ook een keer te kiezen voor bramen. Ik moet wel zeggen dat bramen niet goedkoop zijn, maar als je in Den haag woont, dan vindt je op de Haagse markt bramen voor een betere prijs. En je hebt er niet veel van nodig. Drie keer in de week een handje vol is voldoende in een gevarieerd eetpatroon. Een plant moet je ook niet teveel water geven, anders verliest het zijn kracht. 

5x waarom bramen?

➀ Rijk aan actieve plantenstoffen

Hoewel bramen kleine hoeveelheden vitamines en mineralen bevatten, zijn ze rijk aan vezels en actieve plantenstoffen die in de plant zelf zorgen voor een gezonde groei en afweer tegen ziekten en schadelijke insecten.

Daarnaast beschermen deze plantenstoffen de braamstruik ook tegen de schadelijke werking van de zon. Ook in het menselijk lichaam blijken de actieve plantenstoffen een beschermend effect te hebben.

Veel van deze stoffen hebben de werking van een antioxidant. Een antioxidant is in staat, agressieve stoffen die schade kunnen geven aan cellen en weefsels in het lichaam, onschadelijk te maken.

Er is een reden waarom het advies altijd is om zoveel mogelijk natuurlijke producten te eten en zo beperkt  mogelijk bewerkte voedingsmiddelen.

Antioxidant
➁ Rijk aan vezels
➂ Verbetert de stoelgang
➃ Cholesterolverlagend
Cholesterol verlagend

De stevigheid en vorm hebben planten te danken aan de voedingsvezels. Dierlijke producten bevatten geen voedingsvezel. 

De vezels dienen in ons lichaam als voeding voor de goede darmbacteriën. Bij het afbreken van de voedingsvezel in de dikke darm komen er stoffen vrij die de darm soepel houden. 

Oplosbare vezels lossen op in water en maken de darminhoud groter en stroperiger, waardoor de verteringssnelheid vertraagt. Daarom hebben deze vezels een positief effect op de bloedsuikerspiegel. 

Niet oplosbare vezels trekken water aan, waardoor de volume van de darminhoud toeneemt. Dit zorgt voor meer beweeglijkheid van de darmen en versnelt daarmee de passage. 

De braam bevat oplosbare en niet oplosbare vezels maar is vooral rijk aan de niet oplosbare vezelsoort pectine en pectine is in staat de ongunstige LDL cholesterol te verlagen.

➄ Het is geschikt om in te vriezen

Zoals eerder gezegd zijn bramen niet goedkoop. Het is daarom fijn om te weten dat ze goed geschikt zijn om in te vriezen. De braam kun je maandenlang invriezen met behoud van smaak en gezondheidseffecten. Tijdens de aanbieding kun je daarom bijvoorbeeld een extra voorraad inkopen en invriezen om later te gebruiken in je yoghurt, smoothie enzovoorts. Bovendien, om niet te vergeten,  kun je op de Haagse markt voor een betere prijs je fruit inkopen.

De braam is een kwetsbaar vrucht. Het schimmelt, gist en rot veel sneller dan andere fruitsoorten. Wanneer het beschadigd of gekneusd is, dan zal dat eerder leiden tot rotte of schimmelige plekken. Je moet er dus voorzichtig mee omgaan en ook bij het inkopen goed letten op beschadigingen en kneuzingen. 

Bronnen

Zwaan, J. (2017). De voedingswijzer: met uitgebreide zelfhulpwijzer : een overzichtelijke gids over de heilzame aspecten van groenten, fruit, noten, zaden, granen, peulvruchten, kruiden, oliën, vetten, vlees, vis, zuivel, dranken en meer.

Dreher, M. L. (2018). Whole Fruits and Fruit Fiber Emerging Health Effects. Nutrients, 10(12), 1833. https://doi.org/10.3390/nu10121833

Brouns, F., Theuwissen, E., Adam, A., Bell, M., Berger, A., & Mensink, R. P. (2012). Cholesterol-lowering properties of different pectin types in mildly hyper-cholesterolemic men and women. European Journal of Clinical Nutrition, 66(5), 591–599. https://doi.org/10.1038/ejcn.2011.208


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *