FOOD

#05 | Kousenband a.k.a. snake bean🖤

Yard-long bean, snake bean, string bean, snake pea, dat zijn een aantal van  de verschillende benamingen waaronder de kousenband bekend is. De kousenband is vooral in Suriname heel erg bekend, het land waar ik geboren en getogen ben. Je kunt kousenband eten met bakkeljauw (gezouten vis), gemengd met garnalen, naast rijst met pom, in kerrie met aardappelen, je kan zoveel variëren als je maar wilt. Pietjel is ook een bekend gerecht met kousenband

Kousenband, heel bekend in Suriname, oorspronkelijk uit West-Afrika

Graag deel ik met jou vandaag 5 redenen om ook een keer te kiezen voor kousenband. Ik zit er nu zelfs aan te denken om recepten te koppelen aan mijn blogberichten, om het voor jou makkelijker te maken mijn aanbevelingen in de praktijk te brengen. 

Als je kousenband nog niet kent, het is eigenlijk een uitgerekte sperzieboon, dat tot wel 1 meter lang kan worden, alleen niet in Nederland. Van november tot juni ligt er kousenband van eigen bodem in de winkels, maar de lengte van 1 meter haalt de Nederlandse kousenband bij lange na niet. De gemiddelde lengte van de kousenband varieert gewoonlijk tussen de 30 tot 80 cm (1&2).

Oorspronkelijk komt de kousenband uit West-Afrika, maar wordt nu op grote schaal geteeld in Zuidoost Aziatische landen zoals Maleisië, Indonesië en Thailand.

De smaak lijkt op dat van een sperzieboon, maar is toch wat krachtiger en pittiger (1&2).

"Snake bean"

5 x waarom?

Als je mijn vorige blog berichten hebt gelezen dan weet je dat ik een passie heb voor gezondheidsbevordering en dat betekent, bevorderen dat mensen zich gezonder gaan gedragen. En ik geloof dat mensen zich gezonder zouden kunnen gaan gedragen als ze weten waar iets precies goed voor is. 

Je eet meerdere keren op een dag, maar weet je ook wat iets doet in je lichaam en waar het goed voor is? Ik noem dat bewust eten. Stilstaan bij wat je precies stopt in je lichaam. Uiteindelijk eten we, en moeten we eten om ons lichaam te ondersteunen zijn of haar werk te doen zoals het hoort. 

Mijn missie is het creëren van een gemeenschap van mensen die met liefde en creativiteit werken aan het verbeteren van de eigen gezondheid.

met 5 redenen om ook een keer te kiezen voor …. probeer ik mensen bewust te maken van wat ze precies stoppen in hun lichaam, maar dan the good stuff. 

Om te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen die kousenband biedt, dan is een wekelijkse consumptie van 1,5 cup aanbevolen (1).

1

Bron van eiwitten

Tijdens de groei en ontwikkeling van de bonenpeul hopen zaadweefsels zich op met voedingsstoffen, met name eiwitten en koolhydraten. Droge bonen zijn ongeveer 55-65% koolhydraten en 15-25%eiwitten (1). Eiwit is een goede verzadiger en helpt om de spierweefsel in stand te houden. Je eiwitten haal je dus niet alleen uit melkproducten, maar ook uit groenten zoals kousenband .

2

Zeer rijk aan foliumzuur

Bonen voorzien in 90-95% van de dagelijkse behoefte aan foliumzuur. Met name zwangere vrouwen kunnen wat extra foliumzuur gebruiken, omdat een tekort aam foliumzuur het risico op een openruggetje vergroot (1&2).

3

Bron van vitamine A.

Vitamine A draagt bij aan een goede werking van de ogen (het helpt bijvoorbeeld om goed zicht te hebben in het donker) en het afweersysteem, normale groei en gezond houden van de huid (3).

4

Bron van vitamine C

Verse kousenband bevat veel vitamine C, een krachtige in water oplosbare antioxidant die de afweer van het lichaam versterkt tegen infecties en helpt de bloedvaten gezond en soepel te houden. Vitamine C kan ook enige bescherming bieden tegen kanker wanneer het in voldoende hoeveelheden wordt gegeten (1). Een ander antioxidant is al eerder ter sprake gekomen in mijn blog: “5 redenen om ook een keer te kiezen voor bramen.”

5

Het is lekker en makkelijk te bereiden 🎔

Bronnen

(1) Quamruzzaman, A. K. M., Islam, F., Akter, L., Khatun, A., Mallick, S. R., Gaber, A., Laing, A. M., Brestic, M., & Hossain, A. (2022b). Evaluation of the Quality of Yard-Long Bean (Vigna unguiculata sub sp. sesquipedalis L.) Cultivars to Meet the Nutritional Security of Increasing Population. Agronomy, 12(9), 2195. https://doi.org/10.3390/agronomy12092195

(2) Zwaan, J. (2017b). De voedingswijzer: met uitgebreide zelfhulpwijzer : een overzichtelijke gids over de heilzame aspecten van groenten, fruit, noten, zaden, granen, peulvruchten, kruiden, oliën, vetten, vlees, vis, zuivel, dranken en meer.

(3) Voedingscentrum. (z.d.). Vitamines. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamines.aspx

 

4 reacties

 • Kawita

  Veel gegeten/bereid, maar dit heb ik nooit geweten van kousenband. Erg duidelijk en leerzaam.
  Dit helpt mij enorm om bewuster te zijn over wat ik zelf eet, maar ook wat ik mijn kinderen te eten geeft.
  Dankjewel Xaviera

  • Xaviera

   Xaviera

   Hey Kawita, ik vind het erg leuk om te horen dat je het duidelijk en leerzaam vond. Dat is mijn doel 🌸 en ook dat je het je helpt om bewuster te zijn over wat je zelf eet en je kinderen laat eten 🌸 Ik vind het Lief dat je dat met me deelt. Much love 💜 Xaviera

 • Natasha

  Ook bij ons, zo vaak gegeten/klaargemaakt!
  Weet dat het gezond is, maar eigenlijk nooit geweten wat voor goeds het allemaal in zich heeft.
  Dit geeft wel aan hoe weinig ik eigenlijk weet over voedsel, terwijl het een dagelijks iets is.

  • Xaviera

   Xaviera

   Dankjewel Natasha 🌸 Het geeft mij een goed gevoel jou reactie te lezen, want dat is mijn doel. Ik zie graag dat mensen nadenken over wat ze stoppen in hun lichaam. Uiteindelijk eten we om ons lichaam te helpen zijn/haar werk te doen. En als je weet waar iets specifiek goed voor is, dan ben je denk ik ook in staat bewustere keuzes te maken, om je lichaam te helpen🌸 bewust leven 🌸bewust eten. Much love 💚 Xaviera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *